Tankar inför nya året

Peter Grönborg skriver om vad han tror om krocketåret 2021.

Ökad kontakt med andra klubbar

I mars förra året bjöd vi in Poseidon Croquet Club till tävlingen Vårslaget. De ambitiösa och trevliga spelarna från Göteborg hade inte provat på golfkrocket förut. De blev intresserade och återkom till Borås ett flertal gånger under säsongen, till och med när den avslutats – då projektet Winter Cup sjösattes.

Av särskild betydelse har Anton Kamnes engagemang varit. Vi fann varandra efter att han läst och kommenterat ett blogginlägg som jag skrivit. Ur de samtal vi hade växte idén om att bilda den Västsvenska Krocketfederationen fram. Organisationen blev möjlig att skapa då även Michael Schollin i Falkenberg och Tim Öhrberg i Skara visade intresse för projektet.

Behovet av en regional sambandscentral är stort. Särskilt för Borås Krocketsällskap som i fyra år har arrangerat tävlingar som lockat deltagare från flera andra klubbar. Ansvaret för några av dem kommer under 2021 att ligga på VKF: Kransmossen Open, Harrison Cup och Fyrslaget. Jag tror det kan få stor betydelse för vårt sällskap att vi nu etablerar ett vidgat samarbete med andra föreningar i vår del av landet.

Intressant utveckling på lokal nivå

Därmed inte sagt att aktiviteterna på lokal nivå kommer att minska, tvärtom. En sak att hoppas mycket på nästa år är seriespelet, uppdelningen i divisioner. Över tid bör detta kunna leda till att medlemmar med likartade ambitioner hamnar tillsammans i grupper. Det skapar trivsel både hos toppspelarna och dem som har en mer avspänd hållning till krocketsporten.

Föreningens stadgar säger att vår målsättning är att ”stimulera till framväxten av en elit”. De framgångar som Ivar Rasmussen (4:a) och Jörgen Larsson (8:a) skördade vid SM i golfkrocket i år visar på sätt och vis att målet är uppnått. Även Peter Johansson skaffade sig SM-erfarenheter i Eskilstuna. De bästa spelarna betyder mycket för kompetensutvecklingen inom föreningen, exempelvis när det gäller att lära ut regler och taktiskt tänkande. 

De som tillhör toppskiftet i föreningen kommer med all säkerhet att driva på varandra ytterligare kommande säsong. Efter midsommar 2021 vet vi vilka sju spelare som hör hemma i division ett, vilket får betydelse för rankingen.

Satsning på barn och övriga grenar

I princip all verksamhet i föreningen kretsar som bekant kring disciplinen golfkrocket. Personligen föredrar jag att spela engelsk och svensk krocket, även det spelformer som Borås Krocketsällskap flaggar för. Det måste vara en sportchefs uppgift att försöka väcka intresse också för dem.

Annars kommer mitt fokus under 2021 att ligga på Knattekrocket, det vill säga samarbetet med Idrottsskolan. Samordnaren Martina Lindberg var mycket entusiastisk när jag träffade henne på Kransmossen IP i slutet av oktober. Hon tror att krocket kan vara något för barn på lågstadiet och uppmuntrade oss att skaffa fler klubbor för knattar. Ett lekfullt träningsupplägg för cirka 20 deltagande barn håller på att formuleras.

Alla föreningens planer är förstås avhängiga hur pandemin utvecklas. Det är Regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer som sätter gränser för det lämpliga. Än så länge har det dock sett väldigt ljust ut för möjligheten att utöva krocketsporten.

Scones för att öka social trevnad

Under 2021 verkar alltså tonvikten i föreningen ligga på att arrangera tävlingar för eliten och att lära ut krocket till barn. Men stadgarna säger att vi också ska ”erbjuda spel för personer som i första hand ser krocket som en trevlig social aktivitet”. Egentligen gör vi redan det. För med en kompis kan vem som helst ta sig till Bagarns Café, få tillgång till förrådet mot uppvisande av medlemskort, montera en bana och spela en vardag vilken som helst, mellan 9:00 och 16:00, cirka.

Men under det gångna året har det anordnats gemensam träning regelbundet, företrädesvis på onsdagar och lördagar. Det verkar finnas en önskan om att fortsätta med det, även om det i dagsläget inte är helt klart vilka som åtar sig att vara funktionärer. Jag tror att dessa aktiviteter måste schemaläggas i god tid, med minst en månads framförhållning, eller så.

När det gäller social trevnad har vi mycket att lära av Win & Tonic Croquet Club i Falkenberg. Själv har jag blivit såpass inspirerad av den klubbens anda att jag vill lära mig att baka Michael Schollins ”Jolly Good Scones”. Jag har fått hans recept och i bästa fall blir jag såpass duktig att jag vågar bjuda på kakorna. Hoppas att någon vill smaka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.