Halmstads nya bana

Halmstad CC premiärspelade idag på de nya banorna, vilket firades med en kyld dryck.

Betydelsefull dag för krocket i västra Sverige

Arbetet med att färdigställa de nya krocketbanorna i Halmstad har pågått sedan i höstas. Idag beträdde spelarna de väl preparerade gräsmattorna för första gången. Och inom en snar framtid är det troligen Borås Krocketsällskaps tur. Mycket talar nämligen för att det blir match på arenan i Harrison Cup söndag 5 september.

Det rör sig om två fullskaliga banor som anlagts i anslutning till Halmstad Golfarena. Krocketklubben kommer att få professionell hjälp med skötseln av anläggningen och det finns attraktiva faciliteter alldeles i närheten.

Inom kort tid lär Halmstad Krocketarena bli av central betydelse för utvecklingen av krocket i västra Sverige. Av det skälet att det inte finns några banor av bättre kvalitet att tillgå. Redan nästa år kommer sannolikt Västsvenska Cupen att arrangeras där.

Arbetet med de två spelplanerna ligger cirka en månad efter tidsplanen, detta på grund av den kalla våren. ”Gräset har växt på bra och det odlas på sand, vilket kan tyckas konstigt. Men det gödslas ofta”, rapporterar klubbdirektören Pege Gustafsson via mail.

Medlemmar hjälpte till med bevattning

Tjugo ton specialsand har lagts på genom toppdressing. Enligt personalen på Halmstad Golfarena kommer banorna att vara en centimeter högre 2022. I dagsläget klipper man gräset till en höjd av 12 mm genom dubbelklippning, men man planerar att börja klippa det till 8 mm. Och nästa år är målet 5,5 mm.

”Gräset har tyvärr vuxit olika och det finns stora ytor där det inte vuxit alls. Men genom extra sådd så krymper dessa ytor i snabb takt. Den del som vi för närvarande spelar på är den del som det är sämre på. Den andra spelplanen som är bättre får växa till sig och kommer att tas i drift i och med Harrisons Cup mot Borås Krocketsällskap den 5 september”, berättar Pege Gustafsson.

De ojämnheter som finns kommer att plattas ut, dels genom mer toppdressing, dels genom vältning. Troligen kommer det att dröja något år innan man fått till det helt. Bevattningen av gräset har varit väldigt intensiv under juli. Då var utetemperaturen som bekant över 30 grader under en längre tid.

På grund av blåst har inte bevattningssystemet nått över mitten på banan. Det är delvis förklaringen till att medlemmar i krocketklubben hjälpt till med att vattna. ”Under två veckor vattnade jag 56 gånger, alltså fyra gånger om dagen”, låter Pege Gustafsson meddela.

Det kan ta något år innan banorna blir fullgoda men de är fullt spelbara.

2 kommentarer

  1. Roligt att läsa. Min några år gamla vision men Borås GK har ju inte fått häcken ur. Halmstad hann först, grattis👍
    Anders

    Skickat från min iPhone

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.