Tankar inför år 2022

En ordförandeklubba med hugg, bra vid både beslutsfattande och banläggning.

Säsongsupplägget går i repris

Det skulle kunna bli så att säsongen 2022 börjar med Vårslaget i mars och avslutas med Dubbelslaget i oktober. Med dessa tävlingar för par har krocketåret fått sina givna ramar. Även de andra turneringarna lär anordnas precis som tidigare.

Osäkerhet råder dock kring det Svenska Mästerskapet i dubbel och Västsvenska Cupen. Om dessa arrangemang kommer att genomföras på Kransmossens IP eller ej vet vi inte ännu. Det hänger på vilka beslut som Svenska Krocketförbundet och Västsvenska Krocketfederationen fattar.

Borås Krocketsällskap är den klubb i Sverige som arrangerar flest tävlingar och så lär det förbli. I detta ligger efterlevnaden av stadgarna, som säger att föreningen ska ”stimulera till framväxten av en elit”.

All krocketutrustning är på plats

En annan förutsättning för att elitspel ska kunna ske är att föreningen har erforderlig utrustning till hands. Godkända bågar till fyra banor har funnits i flera år. Genom höstens inköp av giltiga tävlingsklot är även den viktiga detaljen löst. Under 2022 kan medlemmar använda klot av märket Dawson vid både träning och tävling.

Dessutom finns ett 20-tal klubbor för utlån, vilket kommer väl till pass vid provspel. Vid flera tillfällen under 2021 gästades föreningen av 16 spelare, vilket är ett lämpligt maxantal. Åtta dubbelpar kan då vara aktiva samtidigt på de fyra kortbanorna.

Föreningen har också tillgång till lika många klubbor för barn. De används främst vid de aktiviteter som ordnas i samarbete med Idrottsskolan, en verksamhet som uppfyller stadgarnas krav. Vid dessa tillfällen kommer även den utrustning som hör till disciplinen svensk krocket väl till pass.

Ökat intresse för banskötsel

I dagsläget är det alltså svårt att se att föreningen behöver investera i sådant som har med utrustning att göra, mer än i bättre nypor och andra småsaker som inte är särskilt dyra. Därför talar mycket för att det ekonomiska överskott som föreningen ackumulerar kommer att investeras i verktyg och medel som kan användas för att öka banornas kvalitet.

Vid medlemsmötet som hölls i Biblioteksmuseet strax före jul efterlyste flera deltagare ett ökat fokus på ogräsbekämpning. Att exempelvis de som deltar i onsdags- och lördagsträning ägnar en stund åt att plocka bort maskrosor och groblad kan göra stor skillnad. Mötet beslutade att de verktyg som föreningen har i sin ägo ska finnas till hands vid dessa träningspass.

Antagligen bör det bli den som ansvarar för träningen som ser till att så sker. Eftersom samtliga medlemmar, en eller flera gånger per säsong, kommer att erbjudas det ansvaret så lär också alla att involveras i processen rörande banskötsel – dock på frivillighetens grund.

Medlemsvärvning och barnkrocket

Vid sidan av gräsklippning kommer jag för egen del att fortsätta fokusera på provspel och barnverksamhet. Som det ser ut kan tisdagar vara en lämplig dag för detta, sannolikt mellan 17:00 och 19:00. Min förhoppning är att kunna bjuda in medlemmar som inte deltar i seriespel till dessa träffar. Eftersom de troligen ”i första hand ser krocket som en trevlig social aktivitet” (stadgarna) erbjuder de sannolikt lämpligt umgänge för nya medlemmar och prova på-spelare.

Tävlingar och allt annat som jag ansvarar för kommer att registreras i den nya kalendern. Alla medlemmar har rätt till inloggningsuppgifter för att boka aktiviteter där, vilket är av särskild betydelse då seriespelet drar igång.

Min ambition är för övrigt att försöka hålla nyhetsbloggen vid liv, vilket troligen går ganska lätt. Allt talar för att 2022 blir ett viktigt och händelserikt år för Borås Krocketsällskap, präglat av mognad och stabilitet. När det gäller utveckling tror jag att ett ökat samarbete med andra klubbar i västra Sverige kan betyda mycket.

PETER GRÖNBORG
ordförande

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.