Krocket-SM i Skåne

Bilden togs 2014 när Skara Krocketsällskap SM-debuterade på Kransmossens IP.

Vägen till SM-guld startar med första tävlingen

Nästa år anordnas de svenska mästerskapen i svensk krocket i Skåne. Tävlingsarenan heter Jeppavallen och ligger i Höör. Häggenäs krocketklubb arrangerar tillsammans med Svenska Krocketförbundet, delvis med kommunalt stöd. Tävlingen genomförs sista helgen i juli, med start på fredagen.

Några spelare har redan anmält sitt intresse för evenemanget. Anmäla sig kan man göra sedan man registrerat sig som medlem på förbundets hemsida, en kostnadsfri manöver. Trots att golfkrocket blivit den populäraste disciplinen i vårt land, så lockar svensk krocket fortfarande ganska många aktiva.

Spelformen är definitivt den mest dynamiska och oförutsägbara. Det beror dels på att fyra spelare deltar i en match, dels på att det är möjligt att ”pinna” motståndare – vilket innebär att de nollställs och måste börja om från början. Attraktionen beror också på att det är den mest anrika disciplinen, samt att det är den som mest liknar den form av krocket som spelas i villaträdgårdarna.

klubbar som hävdar sig

Det kan ta några år att bli en fullfjädrad utövare av svensk krocket. Ett exempel på det är den resa som medlemmarna i Skara Krocketsällskap gjort. Första gången de förekom i SM-sammanhang var sommaren 2014; därefter dröjde det till 2018 innan de tog sina första titlar. Sedan dess har de konkurrerat med Argus Croquet och Frödinge Krocketklubb om de ädla medaljerna.

Undantaget var 2019 då Jan Svensson från Häggenäs Krocketklubb lyckades knipa guldet. Han vann för övrigt Knallens Krona på Kransmossens IP i somras. Han tillhör alltså den förening som arrangerar årets SM, tillsammans med sin partner Ursula Svensson.

Kompetens även i borås

I Borås Krocketsällskap har intresset för svensk krocket minskat. Trots att det var den formen av krocket alla spelade från 1998 och framåt, det vill säga de första åren efter att föreningen hade bildats. Två medlemmar har för övrigt blivit svenska mästare i disciplinen: Stefan Nilsson (2011) och Jonathan Andersson (2008, 2009 och 2014).

Kunskapen om reglerna och det taktiska finns dock kvar i Borås. Lars-Inge Nilsson, Jörgen Larsson och Peter Grönborg brukar spela några gånger varje år, även Peter Jonsson och Ingemar Rosberg. Så om någon vill lära sig grunderna så saknas det inte pedagogisk kompetens.


Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.