Golfkrocket

10 juni B

LÖRDAGEN 10 JUNI 2017 debuterade Olivia Caarp, Tindra Bruno och Josefin Caarp som golfkrocketspelare. Saknas på bilden gör Minou Bruno. Men coachande föräldrar skymtar i bakgrunden.

Spännande spel och social aktivitet

På senare år har det blivit populärt att spela golfkrocket. En förklaring till det är att det går väldigt fort att lära sig reglerna. Efter en kortare teoretisk genomgång är det bara att börja spela och spänningen infinner sig redan efter första slaget.

En annan förklaring till att intresset för golfkrocket växer är att väntetiderna är mycket korta under spelet. Efter att den förste spelaren gjort sitt slag står nästa på tur. Ingen får slå mer än ett slag i taget. Det skapar tempo och omväxling på banan.

Så är långt ifrån fallet inom svensk krocket och engelsk krocket. Där händer det ofta att någon hamnar i underläge redan från början. Ett enkelt misstag går inte att reparera, vilket gör att partiet kan gå förlorat på ett tidigt stadium.

I golfkrocket blir inte en miss lika avgörande. En spelare kan spela mycket dåligt vid en båge, vilket gör att motståndaren vinner poängen lätt. Men det som förloras är bara den poängen. Redan vid nästa båge kan det bli revansch och jämvikten vara återställd.

Till fördelarna med golfkrocket hör även att grenen ger stort utrymme för socialt umgänge, särskilt som den lämpar sig väl för parspel.

Samtidigt som kampen om bågarna kan vara nog så spännande och intensiv, hinner fyra personer småprata en hel del om ditt och datt under de cirka 30-40 minuter ett parti brukar ta. Det råder som regel en glad och trevlig ton på banan då golfkrocket spelas, vilket i hög grad beror på spelidén som sådan.

Förhoppningsvis ger den korta sammanfattningen av reglerna nedan den information nya spelare behöver för att komma igång. Väl mött på banan!

***

Reglerna i korthet

Spelturen
Varje speltur består av endast ett slag: inget extra slag ges då en båge passeras eller ett annat klot träffas. Det är inte tillåtet att avstå från slag.

Matchöppningen
I matchöppningen slår samtliga spelare sina första slag inom en yard (0,91 meter) från den gula hörnflaggan i hörn fyra. De slår mot båge ett och försöker hitta så bra lägen som möjligt för att kunna passera den före motståndarna. Det lag som lyckas får den första poängen.

Bäst av 13 poäng
Därefter slås kloten från exakt den positionen de ligger mot båge två. När även den passerats: vidare mot båge tre och så vidare. Alla spelare måste röra sig mot samma båge. För att vinna partiet krävs sju poäng. Matchen kan alltså vara avgjord redan efter att lagen spelat om sju bågar. Den andra ytterligheten är att det står sex lika efter två varv runt banan. I detta fall blir båge tre matchavgörande och den ska passeras från norr.

Korrekt passage
För att en poäng ska vara vunnen måste ett klot korrekt ha passerat en båge fullständigt. I tveksamma fall går det bra att avgöra saken genom att föra ett klubbhuvud mot bågens ben på den motsatta sidan. Om klubban vidrör klotet det minsta lilla anses bågen ej gjord.

Försenad passage
Men klotet måste inte nödvändigtvis passera en båge efter ett enda slag. Inget hindrar att det ligger kvar inne i bågen en spelomgång, för att sedan slås igenom i nästa. Det är heller inget krav att det är den spelare som har klotet som står för passagen. Genomgången räknas som giltig också om medspelaren eller motståndarna krockar igenom klotet. Om ett klot passerar två bågar i samma slag räknas båda poängen. Varje gång en spelare gör en korrekt passage markeras detta på bågen med en klämma (en klädnypa fungerar utmärkt).

Dubbel passage
Om det egna klotet går igenom en båge och samtidigt i samma slag puttar igenom ett annat klot, så är det det andra klotet som inte spelades som får poängen. Detta oavsett i vilken ordning kloten rullade igenom bågen. Om man puttar igenom två andra klot genom en båge, så får det av dessa klot som låg närmast till för genomgång poängen för bågen.

Offsideregeln
En spelare får förflytta sig mot nästa båge innan den föregående är gjord. Men det egna klotet får inte befinna sig mer än halvvägs till nästkommande båge. Skulle det göra det placeras det av motståndarna på en av två givna platser på banan: antingen vid den västliga eller vid den östliga punkten på mittlinjen.

Inplacering av klot
Ett klot som hamnar utanför banan placeras strax innanför linjen där det passerade. Klot på kantlinjen är ej i spel och får lyftas bort om de hindrar de andra kloten i spelet. Man får inte medvetet slå sitt klot på ett klot som placerats in på kantlinjen.

Fel slag
Varje slag som spelaren gör mot klotet i sin speltur måste vara rent. Det finns en rad fel som en spelare kan göra. Om han begår något av dem återplaceras kloten till de positioner de hade innan felet begicks och spelaren förlorar sitt slag. Exempelvis riskerar hopskott att förstöra planen. Utför man ett sådant och det blir ett märke i gräsmattan har man gjort ett felaktigt slag.

Fel ordning
Om en spelare slår trots att det inte är hans tur, räknas inte de poäng som han eventuellt tar. Kloten återplaceras till sina ursprungliga positioner och spelarna återgår till den korrekta turordningen. Det blir inget straff för brott mot turordningsregeln.

Fel klot
Om spelaren slår på fel klot återplaceras kloten till sina ursprungliga positioner och spelaren förlorar sin speltur.

***

Titta på matchen och lär

Borås bästa krocketspelare heter Jonatan Andersson. Han har blivit svensk mästare vid fem tillfällen. Han utmärker sig genom sin mångsidighet. Det gör han för att han är den ende som vunnit guld i samtliga singeldiscipliner:

* Svensk krocket (tvåklots-singel – 2014, 2009)
* Svensk krocket (singel – 2008)
* Association croquet (singel – 2007)
* Golfkrocket (singel – 2007)

Därutöver har Jonatan Andersson varit i två finaler på europeisk nivå, båda gångerna i golfkrocket. Han spelade mot Stephen Mulliner 2009 och mot Rachel Rowe 2014.

Den senaste finalen har filmats och lagts ut på Youtube. Inte nog med att matchen är spännande, den går utmärkt att använda i pedagogiskt syfte. Genom att titta noga får man en god bild av hur spelet går till, vilka taktiska överväganden spelarna gör, och så vidare.

Klicka bara på pilarna nedan, titta på matchen och lär!

Jonatan Andersson i EM-final
Europamästerskapen i golfkrocket 2014 – game 1 >>
Europamästerskapen i golfkrocket 2014 – game 2 >>
Europamästerskapen i golfkrocket 2014 – game 3 >>

Uppdaterad 2019-08-28

Annonser