Inskolning

Inom krocketsporten förordas vit klädkod, särskilt under tävling. Ju större turnering, desto fler vitklädda spelare.

Vad medlemsskap innebär

Alla kan bli medlemmar i Borås Krocketsällskap: män och kvinnor, unga och äldre. Enda kravet för medlemskap är att man betalar årsavgiften. Därefter är det fritt fram att delta i förenings aktiviteter, såsom träning och tävling. Medlemmarna ägnar sig nästan uteslutande åt disciplinen golfkrocket.

Banorna ligger på Kransmossens IP. Det rör sig om två banor för fullskalig brittisk krocket. De mäter 32 meter (35 yards) gånger 25,60 meter (28 yards). Oftast nöjer sig dock de aktiva med att spela på halverade banor, som mäter 16 meter (17,5 yards) gånger 12,80 meter (14 yards).

Vaktmästare kritar upp linjerna och klipper banorna. Men på eget initiativ brukar enskilda medlemmar komplettera med att klippa med handgräsklippare. Dels ger bruket av cylinderklippare kortare gräs, dels blir resultatet bättre i största allmänhet. 

Utbildning för nya spelare

Nytillkomna medlemmar rekommenderas att ta del av Ian Harrisons filmer om hur man spelar golfkrocket. Han är en av världens främsta krocketpedagoger, aktiv i Basingstoke Croquet Club. Den klubben är vänförening med Borås Krocketsällskap.

I vår förening finns spelare som hävdat sig i nationella mästerskap. Flera av våra medlemmar har spelat krocket i England och andra länder. Föreningens sportchef har utbildat sig till Club Coach på the Croquet Academy i Sussex. Det finns alltså en mängd kunniga och erfarna instruktörer i Borås Krocketsällskap.

Inom krocketsporten finns egentligen inga domare. De kan tillkallas för rådgivning under match, men ansvaret för regelkunnandet har spelarna själva. Därför är det nödvändigt att känna till dem. Dessbättre är inte reglerna för golfkrocket särskilt komplicerade.

Tillgång till utrustning

Borås Krocketsällskap har full utrustning till fyra banor. Till varje bana hör sex bågar och en pinne. Dessa förvaras tillsammans med fyra klot i vagnar, i ett förråd på kort gångavstånd från gräsmattan. För att stå stadigt har bågarna morotsformade ben. Det finns markeringar på banorna var bågarna ska placeras.

Borås Krocketsällskap lånar ut klubbor till medlemmar. De finns i olika utförande och är placerade i samma förråd som övrig utrustning. Där finns även ett par tält som ger regnskydd, bord och stolar, samt trädgårdsredskap av olika slag.

Ambitionen är att anordna gemensam träning för medlemmar ett par gånger i veckan. Det har brukat bli onsdagar och lördagar. På vardagar har medlemmar fri tillgång till utrustning, mot uppvisade av medlemskort i Bagarns Café. Man kan också boka en tid, individuellt eller i grupp, med en instruktör på följande nummer: 0707-29 62 33.

Uppdaterad 2020-12-25