Krocketmusik

När Borås Krocketsällskap bildades 1998 rekryterades spelare från det lokala kulturlivet. Flera av dem har skildrat sporten i konstnärlig form, till exempel i låtar. Men deras produktion räcker inte till för att ställa samman en sångbok om krocket. Det behövs hjälp från annat håll. Nedan finns länkar till tio sånger som på olika sätt skildrar sporten.

Första sången

Låt 1

Titel: Croquet King
Artist: Antsy McClain & the Trailer Park Troubadours
Länk: >>>

På den internationella scenen är det framförallt Antsy McClain & the Trailer Park Troubadours som firat triumfer med krocketmusik. För några år sedan hade de en stor hit med Dennis Bryons ”The Croquet King”. Det att hitta ett trevligt liveframträdande på Youtube. Än bättre är den videoversion där Robert Fletcher förekommer. Den tål att ses och höras!

Antsy McClain föddes i Kentucky 1962. Han går också under namnet Ronnie Joe McClain. Han är en countryartist med humoristisk profil.

Andra sången

Låt 2

Titel: Krocketmördaren
Artist: Björn Rosenström
Länk: >>>

Man kan lugnt säga att Björn Rosenström (f 1970) är ironiskt fyndig. Han uttrycker också en nästan hisnande stolthet över att vara krocketspelare. Han växte upp i Tynnered men bor i Bollebygd. Det var under studietiden på Handelshögskolan i Göteborg som han kom igång med låtskrivandet på allvar. Han utbildade sig till jurist.

Tredje sången

Låt 3

Titel: Billy the Kid liked to play croquet
Artist: Barnabas T. Bynum
Länk: >>>

Det är lätt att tolka de två första raderna i Barnabas T. Bynums sång som en öppning i komisk anda:

”Billy the Kid liked to play croquet
At the end of a hard working outlaw day”

Man behöver dock inte surfa särskilt länge på nätet för att hitta en diskussion om äktheten i ett fotografi, där den mytiske ikonen från vilda västern spelar krocket med sina vänner. Kolla gärna artikeln i The Telegraph: >>>

Om Billy the Kid gillade krocket? Definitivt!

Fjärde sången

Låt 4

Titel: Croquet
Artist: Bitch and Animal
Länk: >>>

Duon Bitch and Animal räknas som ett queercore band och var aktivt 1995-2004. Deras rap ”Croquet” uttrycker frustration. Anarkistisk upproriskhet och sexuella associationer öppnar ögonen för att krocket skulle kunna bli ämne för en psykoanalytiskt orienterad essä. Eller också nöjer man sig med att njuta av rytmen i musiken och de finurligt humoristiska inslagen i videon.

Bitch and Animals ”Croquet” är ”wonderfully goofy”, som en recensent skrev när det begav sig. Det blir nog svårt att hitta ett lika ambitiöst format verk om krocket på internet.

Femte sången

Låt 5

Titel: Won’t you come over and play croquet
Artist: Peter Savidge
Länk: >>>

Lilla Bessie Brown känner sig ensam. Därför får hon ett krocketset av sin pappa. Sedan hon lyckats locka grannpojken att delta i spelet upplever hon några lyckliga år. Med lyckan är det dock så att den sällan varar för evigt.

Sången heter ”Won’t you come over and play croquet”. Det är en vacker men ganska bitterljuv kärleksskildring. Den finns med på albumet ”Play the game: Victorian and Edwardian sporting songs” (2004).

För sången står britten Peter Savidge (f 1952). Hans barytonröst höjs regelmässigt till skyarna av recensenter i tidningar som The Guardian och The Times. Som operasångare har han turnerat över hela världen.

Den elegans och fokuserade stil som blivit hans signum är tydlig även då han sjunger om krocket. Han ackompanjeras av pianisten Jennifer Partridge.

Sjätte sången

Låt 6

Titel: Croquet
Artist: Mischievous Badger
Länk: >>>

Ibland behövs det något stärkande. Dessbättre erbjuder duon ”Mischievous Badger” ett utmärkt botemedel mot dåliga känslor. Deras sång ”Croquet” är mycket yster och livsbejakande. Med smittande entusiasm sjunger de sin härliga refräng:

”Damn, I feel good today 
I’m gonna go play croquet”

En kul sak är att de lagt ner en del energi på att koreografera sin video. En krocketklubba bärs fram med nätta steg, vilket ger spelet en ungdomlig fräschör. Sången finns med på albumet ”On A Voyage”, som släpptes 2011.

”Mischievous Badger” består av Carson Witte och Chris McCarthy. De kommer från San Francisco respektive Seattle. Under åren 2009-2012 gav de ut ett album om året.

Sjunde sången

Låt 7

Titel: Croquet Playaz 2.0
Artist: Runny Babbits
Länk: >>>

Inför tävlingar händer det att krocketspelare uppsöker hemliga ställen, där de monterat en båge eller två. Där står de sedan i timtal och nöter in sin sving. De funderar över taktiska lösningar i samband med passager; de övar och övar. Allt detta är nog bra men för att bli en vinnare handlar det väl i slutändan om attityd?

En snäll spelare lär dock aldrig få pussa en segerpokal. Därför vore det lämpligt att den som vill vinna tävlingar anlägger en tuffare pose, intar en mer imposant hållning. Kanske modellerar fram en mer anslående outfit?

För att få inspiration till något sådant rekommenderas tio genomlyssningar om dagen av Runny Babbits ”Croquet Playaz 2.0”  Det är en Hip Hop-grupp, en begåvad duo som berättar om betydelsen av en storslagen självbild:

”I am Croquet Superman…”

Åttonde sången

Coping

Titel: Croquet
Artist: Coping
Länk: >>>

I låten Croquet berättar gruppen Coping om stress, ett tillstånd som gestaltas med en punkigt attackerande stil. Men efter en minut och 40 sekunder sker en intressant tempoväxling. Det är när ordet croquet uttalas.

Termen utvecklas till en sorts mantra, vilket sannolikt ska illustrera den känsla av befrielse från jäkt och hets som sångaren uttrycker då han visualiserar förekomsten av krocket:

”I’m tired of drinking my way out of everything and it’s my fault you are stressed; are you stressed, well let’s go play croquet.”

En svensk version på samma ämne skulle kunna baseras på följande slogan: ”Endast på krocketbanan kan den moderna människan finna ro.”

Nionde sången

Mr Dream

Titel: Croquet
Artist: Mr. Dream
Länk: >>>

Nu raskt över till Mr. Dream, en grupp som tycks ha en stark dragning till det subversiva. Trion var aktiv under åren 2008-2014 och medlemmar kom från Brooklyn, New York, U.S.A.

Medan Adam Moerder (sång, gitarr) och Nick Sylvester (trummor, producent) skrev låtarna, nöjde sig Matt Morello med att sjunga och spela bas.

De förstnämnda hade ett förflutet som musikjournalister, i tidningar som Harvard Lampoon, New Yorker, Village Voice och Pitchfork. Deras egen produktion fick god kritik, exempelvis för att ”they write smart, ballsy songs”.

Hur pass ”ballsy” är låten Croquet? Kanske att ordet ”croquet” har en innebörd som inte i första hand för tankarna till krocketbanan?

Tionde sången

The two man gentlemen band

Titel: Croquet playing girl
Artist: The two man gentlemen band
Länk: >>>

Männen som framför sången ”Croquet playing girl” klär sig på ett sätt som för tankarna till spelarna i Tant Emmas Krocketklubb, åtminstone så som medlemmarna såg ut på 1990-talet.

För framträdandet står den hurtfriska och humoristiska duon The two man gentlemen band. Duon bildades 2005 och har släppt åtta studioalbum sedan dess.

Medan Andy Bean sjunger, samt spelar gitarr eller banjo, spelar Fuller Condon bas. Deras stil har beskrivits som en mix mellan tidig jazz, country & western-swing och vaudeville.

Att skämtlynnet är en drivkraft står tidigt klart i ”Croquet playing girl”. Redan det faktum att duon sjunger om krocket verkar ha en komisk effekt på publiken.

År 2013 gjorde duon musiken till ”Wander over Yonder”, en tecknad serie som Disney stod bakom. Gruppen har varit förband till både Willie Nelson och Bob Dylan.

Uppdaterad 2019-02-22

Annonser