Krocketmusik

När Borås Krocketsällskap bildades 1998 rekryterades spelare från det lokala kulturlivet. Flera av dem har skildrat sporten i konstnärlig form, till exempel i låtar. Men deras produktion räcker inte till för att ställa samman en sångbok om krocket. Det behövs hjälp från annat håll. Nedan finns länkar till sju sånger som på olika sätt skildrar sporten.

Första sången

Låt 1

Titel: Croquet King
Artist: Antsy McClain & the Trailer Park Troubadours
Länk: >>>

På den internationella scenen är det framförallt Antsy McClain & the Trailer Park Troubadours som firat triumfer med krocketmusik. För några år sedan hade de en stor hit med Dennis Bryons ”The Croquet King”. Det att hitta ett trevligt liveframträdande på Youtube. Än bättre är den videoversion där Robert Fletcher förekommer. Den tål att ses och höras!

Antsy McClain föddes i Kentucky 1962. Han går också under namnet Ronnie Joe McClain. Han är en countryartist med humoristisk profil.

Andra sången

Låt 2

Titel: Krocketmördaren
Artist: Björn Rosenström
Länk: >>>

Man kan lugnt säga att Björn Rosenström (f 1970) är ironiskt fyndig. Han uttrycker också en nästan hisnande stolthet över att vara krocketspelare. Han växte upp i Tynnered men bor i Bollebygd. Det var under studietiden på Handelshögskolan i Göteborg som han kom igång med låtskrivandet på allvar. Han utbildade sig till jurist.

Tredje sången

Låt 3

Titel: Billy the Kid liked to play croquet
Artist: Barnabas T. Bynum
Länk: >>>

Det är lätt att tolka de två första raderna i Barnabas T. Bynums sång som en öppning i komisk anda:

”Billy the Kid liked to play croquet
At the end of a hard working outlaw day”

Man behöver dock inte surfa särskilt länge på nätet för att hitta en diskussion om äktheten i ett fotografi, där den mytiske ikonen från vilda västern spelar krocket med sina vänner. Kolla gärna artikeln i The Telegraph: >>>

Om Billy the Kid gillade krocket? Definitivt!

Fjärde sången

Låt 4

Titel: Croquet
Artist: Bitch and Animal
Länk: >>>

Duon Bitch and Animal räknas som ett queercore band och var aktivt 1995-2004. Deras rap ”Croquet” uttrycker frustration. Anarkistisk upproriskhet och sexuella associationer öppnar ögonen för att krocket skulle kunna bli ämne för en psykoanalytiskt orienterad essä. Eller också nöjer man sig med att njuta av rytmen i musiken och de finurligt humoristiska inslagen i videon.

Bitch and Animals ”Croquet” är ”wonderfully goofy”, som en recensent skrev när det begav sig. Det blir nog svårt att hitta ett lika ambitiöst format verk om krocket på internet.

Femte sången

Låt 5

Titel: Won’t you come over and play croquet
Artist: Peter Savidge
Länk: >>>

Lilla Bessie Brown känner sig ensam. Därför får hon ett krocketset av sin pappa. Sedan hon lyckats locka grannpojken att delta i spelet upplever hon några lyckliga år. Med lyckan är det dock så att den sällan varar för evigt.

Sången heter ”Won’t you come over and play croquet”. Det är en vacker men ganska bitterljuv kärleksskildring. Den finns med på albumet ”Play the game: Victorian and Edwardian sporting songs” (2004).

För sången står britten Peter Savidge (f 1952). Hans barytonröst höjs regelmässigt till skyarna av recensenter i tidningar som The Guardian och The Times. Som operasångare har han turnerat över hela världen.

Den elegans och fokuserade stil som blivit hans signum är tydlig även då han sjunger om krocket. Han ackompanjeras av pianisten Jennifer Partridge.

Sjätte sången

Låt 6

Titel: Croquet
Artist: Mischievous Badger
Länk: >>>

Ibland behövs det något stärkande. Dessbättre erbjuder duon ”Mischievous Badger” ett utmärkt botemedel mot dåliga känslor. Deras sång ”Croquet” är mycket yster och livsbejakande. Med smittande entusiasm sjunger de sin härliga refräng:

”Damn, I feel good today 
I’m gonna go play croquet”

En kul sak är att de lagt ner en del energi på att koreografera sin video. En krocketklubba bärs fram med nätta steg, vilket ger spelet en ungdomlig fräschör. Sången finns med på albumet ”On A Voyage”, som släpptes 2011.

”Mischievous Badger” består av Carson Witte och Chris McCarthy. De kommer från San Francisco respektive Seattle. Under åren 2009-2012 gav de ut ett album om året.

Sjunde sången

Låt 7

Titel: Croquet Playaz 2.0
Artist: Runny Babbits
Länk: >>>

Inför tävlingar händer det att krocketspelare uppsöker hemliga ställen, där de monterat en båge eller två. Där står de sedan i timtal och nöter in sin sving. De funderar över taktiska lösningar i samband med passager; de övar och övar. Allt detta är nog bra men för att bli en vinnare handlar det väl i slutändan om attityd?

En snäll spelare lär dock aldrig få pussa en segerpokal. Därför vore det lämpligt att den som vill vinna tävlingar anlägger en tuffare pose, intar en mer imposant hållning. Kanske modellerar fram en mer anslående outfit?

För att få inspiration till något sådant rekommenderas tio genomlyssningar om dagen av Runny Babbits ”Croquet Playaz 2.0”  Det är en Hip Hop-grupp, en begåvad duo som berättar om betydelsen av en storslagen självbild:

”I am Croquet Superman…”

Uppdaterad 2018-08-03

Annonser