Tips

Något att tänka på för alla

Både nybörjare och erfarna spelare behöver rådgivning. Nedan har tips från två legendariska krocketspelare samlats. Simon Carlsson är en modern legend, aktiv i Tant Emmas krocketklubb. Han var under många år förbundskapten. Hans främsta merit är ett EM-guld i golfkrocket, men han har också ett flertal SM-titlar.

Folke Engström (1916-2004) är en klassisk legend. Han var aktiv i klubben Högantorp Croquet och hade stor betydelse som krocketpedagog. Han var till exempel viktig för sportens utveckling i Vimmerby och Frödinge, där den sedan dess haft ett starkt fäste. Han var betydelsefull också på det viset att han tillverkade utrustning av god kvalitet.

Medan Folke Engströms tips baseras på hans erfarenheter från svensk krocket omfattar Simon Carlssons tips alla speldiscipliner.

***

folke-001

EN KLASSISK LEGEND. Folke Engström vid kronan under SM i Hågelby 1998.

Folke Engströms krockettips

1. RITUAL. Ta ut riktningen, sikta på klotet, men kolla inte vart det tagit vägen förrän du slagit.

2. ALTERNATIV. Om du passerat tredje bågen och dina medspelare fortfarande är bengel har du två val: antingen försöker du gå igenom kronan, eller också vänder du åt höger och lägger dig och väntar på ”mat”. (1)

3. HANDGREPPET. Hur man håller i klubban är personligt. Det brukar ge sig med greppet så fort man fått fatt i en klubba. Tro på ditt eget val, det som känns bäst för dig.

4. MATERIAL. Klubbhuvudet bör vara av delrin, dessutom 60 mm i diameter och 200 mm långt. (2)

5. SNÅLA. Var sparsam med dina krockrätter, särskilt vid kronan.

6. MÄNNISKOKÄNNEDOM. Håll noggrann koll på vad dina motspelare kan och lyckas med, och framförallt vad de vågar. Sådana kunskaper bör ligga till grund för dina egna beslut på banan.

7. SÖNDRA. Om två klot ligger nära varandra och har krockrätt på varandra: slå alltid bort det ena.

8. BALANSPUNKT. Hitta en bra balans mellan försiktighet och våghalsighet.

9. ÅTERUPPSTÅNDELSE. Att bli pinnad är ingen katastrof. Vid ny rond finns det oftast många klot på banan vilket underlättar för utgång. Om man hamnat i underläge som fribytare kan det vara en god idé att pinna sig själv.

10. PLACERINGSFÖRMÅGA. Akta dig för att placera dig i ”det himmelska”. (3)

11. VÄDERAVHÄNGIGT. Lås dig inte vid en sorts huvudbonad. Var flexibel, låt vädret avgöra.

12. MINNESREGEL. Kom ihåg att det oftast är ett enda slag som avgör partier, samt att ingenting avgjorts förrän sista spelomgången genomförts.

NOTER:
1. Med ”mat” menas krocketrätter, klot man kan croquera och föra med sig runt banan.

2. Skaftet utformas efter individuella behov. Folke Engströms egen klubba var cirka 70 cm, och han brukade hålla den på ett sådant sätt att det blev ett avstånd på ungefär en decimeter mellan händerna.

3. Begreppet ”det himmelska” syftar på området framför andra bågen. Om man placerar sig i alltför rak vinkel är det lätt för motståndarna att slå klotet genom både båge två och ett så att det även träffar pinnen, vilket gör att man måste börja om från början.

***

simon-carlsson

EN MODERN LEGEND. Simon Carlsson, europamästare och flerfaldig svensk mästare.

Simon Carlssons krockettips

1. LÄS REGLERNA. Reglerna kan ibland vara lite komplicerade och lätta att missuppfatta. Lita inte på att den som förklarar reglerna för dig har uppfattat allt korrekt. Läs reglerna själv.

2. ACCEPTERA DINA EGNA MISSTAG. Slår du på fel klot, slår du i luften eller gör något annat förargligt misstag, erkänn misstaget, acceptera eventuellt spelstraff och koncentrera dig bättre nästa gång. Försök aldrig få motståndarna att gå med på att du får göra ett nytt försök. Är du hård mot dig själv kommer ditt spel att förbättras och du kan med gott samvete ställa lika höga krav på motståndaren.

3. ALLA FÄRGER ÄR LIKA BRA. Det finns inga turfärger. Vissa vidskepliga spelare kan ibland ge upp rätten att börja bara för att få spela med sin favoritfärg. Det är bara att tacka och ta emot. Gör dock aldrig samma misstag själv.

4. VAR DELAKTIG I PROTOKOLLFÖRANDET. Lär dig hur matchprotokollet skall föras och ta aktiv del i detta under partiet. Du får en betydligt bättre kontroll på hur ställningen är och vilka krockrätter som gäller. På detta vis minskar du risken för ett taktiskt dåligt beslut eller rentav ett helt felaktigt slag.

5. HA TÅLAMOD. Stressa inte under partiet även om motståndaren leder. Det brukar alltid löna sig att ta det lugnt, tänka efter och koncentrera sig ordentligt. Förr eller senare kommer tillfället att gå ifatt och förbi. Låt inte heller motståndaren stressa dig, utan ta den tid du behöver.

6. KÖP EN BRA KLUBBA. Skaffa en egen krocketklubba. Det är ingen bra idé att spela med lånade klubbor och kanske behöva byta mellan tävlingar eller partier. Köp en egen klubba och vänj dig vid den. Det kan också vara bra att spela med olika klubbor i svensk respektive engelsk krocket då kloten skiljer sig mycket åt.

7. SPELA OFFENSIVT ÄVEN MOT BÄTTRE SPELARE. Ibland ser man spelare som avsevärt ändrar sitt sätt att spela och blir fegare när de möter en riktigt duktig spelare. Detta innebär oftast att den duktigare spelaren får ett ännu större övertag. Spela ditt vanliga spel eller kanske lite mer offensivt när du möter någon riktigt duktig. Då har du chansen att överraska och vinna.

8. SPELA PÅ TRÄNING SOM PÅ TÄVLING. På tävling får man inte göra om misslyckade slag eller något liknande. Försök göra träningen så lik tävlingen som möjligt. Det gör att koncentrationen höjs och man spelar bättre.

9. ANPASSA SPELET EFTER UNDERLAGET. Alla gräsmattor är tyvärr inte perfekta. Avstånden man brukar kunna träffa ett klot på eller gå igenom en båge ifrån kan variera mycket beroende på underlag. Ibland kan detta kräva ett fegare spel för att man inte ska ge bort för många gratislägen. Man kan också locka motståndaren till fel genom att lägga upp lägen de brukar träffa på.

10. SPELA I KNICKERS. Som alla vet är långa byxben i vägen när man svingar klubban. Knickers är ett perfekt klädesval.

Uppdaterad 2017-02-07

Annonser