Vänförening

Basingstoke CC 2018

Peter Grönborg, sportchef i Borås Krocketsällskap, kramar om Ian Harrison, vice ordförande i Basingstoke Croquet Club. De befinner sig på den senares hemmabana, i anslutning till Thornycroft Bowls Club. De spelade krocket där lördagen 7 juli 2018.

Basingstoke Croquet Club

Torsdagen 23 november 2017 blev det officiellt att Borås Krocketsällskap skaffat en vänförening i England. Den heter Basingstoke Croquet Club. Inledningsvis gällde kontakten om det var okej att länka till de pedagogiska filmer coachen Ian Harrison gjort om hur man spelar golfkrocket. Idén att bli ”twins” växte fram under de positiva samtal Peter Grönborg hade med honom om detta.

Att ha en vänskapsförbindelse med en klubb i England känns inspirerande och löftesrik. Klart är att representanter för Basingstoke CC ställer upp och svarar på frågor om regler och annat. Borås KS har till exempel en hel del att lära om tillämpningen av handikapp-systemet.

En god sak är att medlemmar i Borås KS är välkomna att följa med på den turné som Basingstoke CC arrangerat sedan 2010. Den anordnas första veckan i juli varje år. Under tre dagar besöks klubbar som man annars aldrig kommer i kontakt med. Det är inget krav att vara med alla dagarna: en kortare visit, någon dag eller så är helt okej. Krocket kan kombineras med sightseeing.

2018 startades resan tisdagen 3 juli, med transport till grevskapet Kent. Flera av spelarna bodde på hotell i Whitstable, vid kusten. Resan gick sedan vidare till Canterbury, till Medway (Maidstone) och till Ramsgate. Peter Grönborg, sportchef, var en av tolv deltagare. Lördagen 7 juli besökte han även Basingstoke CC:s hemmabana.

Under 2019 gick ”the Basingstoke Croquet Tour” västerut. Ian Harrison hade bokat besök hos följande klubbar: Taunton Dean CC (tisdag 2 juli), Weston-super-Mare CC (onsdag 3 juli) och Swindon CC (torsdag 4 juli). Borås Krocketsällskap representerades av Eva Kåberger, Jörgen Larsson och Peter Grönborg.


Vänorten i geografin

Basingstoke har drygt 80.000 invånare. Det var här som företaget Burberry grundades 1856. Det är bland annat känt för den klassiska beigea trenchcoaten, samt det lika klassiska rutmönstret ”Nova Check” i beige, vitt, svart och rött.

Basingstoke ligger ungefär åtta mil sydväst om London och cirka fem mil norr om Southampton. Här en länk som markerar ortens plats i geografin >>


Resor inställda 2020

I dagsläget hindras kontakter mellan Borås Krocketsällskap och Basingstoke Croquet Club på grund av smittrisk. Coronavirusets spridning har lett till att alla planerade aktiviteter i England ställts in. Det gällde en träningsvecka i Winchester i maj, samt en turné till krocketklubbar på sydkusten, till Isle of Wight, Lymington och Poole-området.

I väntan på att hälsoläget i världen ska förbättras ägnar Ian Harrison tid åt att göra film. Han är i full färd med att produceras instruktionsvideos om hur man spelar association croquet.

65941469_469622366939227_5923441628457992192_o

Fotot togs under ett besök hos Taunton Dean CC sommaren 2019. Peter Grönborg står bakom Barbara Cummings, medlem i Basingstoke CC. Turnéledaren Ian Harrison sitter till vänster och den lokale coachen Stephen Custance-Baker till höger.

Uppdaterad 2020-04-08