Vänförening


Filmen gjordes på krocketbanan i Basingstoke sommaren 2022.

Basingstoke Croquet Club

Torsdag 23 november 2017 blev det officiellt att Borås Krocketsällskap skaffat en vänförening i England. Den heter Basingstoke Croquet Club. Inledningsvis gällde kontakten om det var okej att länka till de pedagogiska filmer coachen Ian Harrison gjort om hur man spelar golfkrocket. Idén att bli ”twins” växte fram under de positiva samtal Peter Grönborg hade med honom om detta.

Att ha en vänskapsförbindelse med en klubb i England känns inspirerande och löftesrik. Klart är att representanter för Basingstoke CC ställer upp och svarar på frågor om regler och annat. 

En god sak är att medlemmar i Borås KS är välkomna att följa med på den årliga turné som Basingstoke CC arrangerat sedan 2010. Den anordnas första veckan i juli varje år. Under tre dagar besöks klubbar som man vanligtvis aldrig kommer i kontakt med. Det är inget krav att vara med alla dagarna: en kortare visit, någon dag eller så är helt okej. Krocket kan kombineras med sightseeing.

2018 startades resan tisdagen 3 juli, med transport till grevskapet Kent. Flera av spelarna bodde på hotell i Whitstable, vid kusten. Resan gick sedan vidare till Canterbury, till Medway (Maidstone) och till Ramsgate. Peter Grönborg, sportchef, var en av tolv deltagare. Lördag 7 juli besökte han även Basingstoke CC:s hemmabana.

Under 2019 gick ”the Basingstoke Croquet Tour” västerut. Ian Harrison hade bokat besök hos följande klubbar: Taunton Dean CC (tisdag 2 juli), Weston-super-Mare CC (onsdag 3 juli) och Swindon CC (torsdag 4 juli). Borås Krocketsällskap representerades av Eva Kåberger, Jörgen Larsson och Peter Grönborg.


Vänorten i geografin

Basingstoke har drygt 80.000 invånare. Det var här som företaget Burberry grundades 1856. Det är bland annat känt för den klassiska beigea trenchcoaten, samt det lika klassiska rutmönstret ”Nova Check” i beige, vitt, svart och rött.

Staden ligger ungefär åtta mil sydväst om London och cirka fem mil norr om Southampton. Här en länk som markerar ortens plats i geografin >>


Krocket-touren återupplivades 2022

Under 2020 och 2021 blev det inga resor med besök hos klubbar i England. På grund av Coronaviruset ställdes alla planerade aktiviteter in. Men 2022 erbjöd Ian Harrison spel hos lokala klubbar, i området där han är verksam.

Michael Schollin, Caroline Söderlund Drefelt och Peter Grönborg nappade på erbjudandet. Under fyra dagar spelade de krocket på banorna i Winchester, Littleton och Basingstoke. Krocketkanalen har publicerat filmer på Youtube från samtliga arenor.

Ian Harrison, Barbara Cummings, Peter Grönborg och Stephen Custance-Baker. Taunton Deane Croquet Club sommaren 2019.

Uppdaterad 2022-07-31